lørdag 5. juli 2008

Kunsten å skrive stand-up!

Jeg gleder meg til den dagen jeg med stolthet kan fortelle mine medmennesker at jeg for første gang har hatt en opptreden på "Latter" i Oslo! Eller "Apollo" i London for den saks skyld. Humor er facinerende, og selv om jeg til tider kan tro at jeg er superflink så får jeg straks en melding fra oven om at jeg må se til å lande igjen. Hadde det ikke vært for medmennesker er det vanskelig å gjøre noe som helst. Når jeg skriver stand-up, er det viktig med erfaring. Erfaring fra omgivelsene, hverdagene, et godt og ryddig system i sin egen tankegang og ikkje minst medmenneska til å trekka deg opp og ned! Å være morsom for flere hundre mennesker på en gang, er vanskelig. Men det er mulig! Hvem har nøkkelen til suksessen? Svaret er ingen! Alle går fram på hver sin måte og er flinke til sine ting, derfor er ingen best. En gang håper jeg å bli god ihvertfall!

Slik jobber jeg med stand-up:
  1. Så snart en idé ramler ned i hodet mitt noterer jeg meg den på mobilen (siden det er det som stort sett er for hånden) så fort som mulig, for hver vits er dyrebar. Det er fort gjort å glemme. Jeg lar ikke noe slippe unna for når det skjer at er lyn slår ned i meg med en fargesprakende idé, VET jeg bare at den kommer til å funke. Som oftest klarer jeg meg med et par stikkord og Lagre som utkast!
  2. Når jeg så setter meg foran pcen må jeg formulere disse vitsene og håpe på at det blir en ca god punch-line ut av det. Å formulere en vits er usansynlig vanskelig og tar ofte tid. Man må samtidig passe på så man ikke røper poenget før punch-linen. Spar det beste til slutt!
  3. Når jeg har formulert et par vitser (jeg må ha et par) gjelder det å flette dem sammen. Man må finne en fellesnevner for alle vitsene slik at man lette kan prate seg inn i en ny en. Jeg vet jeg har lagd en dårlig overgang hvis jeg begynner å ro! Ikke begynn å ro!
  4. Når jag har lagd gode overganger og gode vitser må jeg se på lengden. Er det for langt eller kort? Langdradd? Som oftest er det langt fordi jeg har plenty av materiale. Jeg pleier likevel ikke kutte bort så mye, men av og til kan vitser bli lange og da må de kortes ned på. Ikke la deg gå for langt mellom poengene!
  5. Når du er ferdig med gjennomlesing og omformulering må du pugge teksten. Her er jo folk selvfølgelig forskjellig etter hvordan de selv liker å pugge ting så da gjelder det å prøve seg fram. Uavhengig av hvor lenge du har jobet med teksten, burde du nå kjenne materialet ganske godt. Å lese gjennom gjentatte ganger (selv om det er drita kjedelig) er ofte effektivt for min del. Dessverre før mine show har jeg ikke hatt tid til det, kanskje jeg kunne gjort det bedre... Når du har lest gjennom et par ganger kan du vitsene veldig godt (de er viktigst,og du vet jo selv hva du mener om saken så de sitter ofte lett) Så lenge du kan overgangene ganske godt er det ikke noe probelm å begynne på neste sak. Lag gjerne stikkord og øv på framføring med bare dem. Etterhvert gjelder det å løsrive seg mer og mer. Jeg brukte to-tre dager på å kunne 20-25 min utenat. Veldig effektivt med stikkord altså! Når tekster sitter er det bare nervene som må kontrolleres. Lykke til!

Dagfinn Lyngbø, Anne Kat.Hærland, Hege Schøyen, Linn Skåber, Rune Andersen, Jack Dee og Pablo Fransisco er alle komikere i verdensklasse! Men en gang var de akkurat som deg og meg. Når ble de morsomme? Hva satte humoren i dem? Når komikere slår seg sammen forårsaker det spektakulære forestillinger vi sent glemmer. Se på Bye og Rønning, Kvinner på randen, Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen jr. og ikke minst Øyving Blunck og Hege Schøyen! Det blir jo litt smør på flesk men vi ler jo. Men selvfølgelig ler vi ikke av alt. Likevel betyr ikke det at det vi ikke ler av, er dårlig. Som om me veit ka folk skal le av og ikkje,liksom!? Alle disse har motivasjon og når komikere jobber sammen har de det gøy! De trekker hverandre opp og vi vet jo alle hvilket kick det er å virkelig få noe til. Det er jo skikkelig klissete å si men når du har noe som motiverer deg, kan du komme langt! Helt sant! Kanskje blir DU den aller første BESTE stand-up komikeren?

-Alle reiser begynner med et eneste steg!-

1 kommentar:

Anne Severine. sa...

Oj, eg visste ikkje at det låg så mykje arbeid bak eit stand-up-stykke!!! Imponerande!! Du er flink, Hope! Ingen får meg til å flire slik som du!
Hehe.. tenker på deg kvar gong eg møter ein turist;P(for å seie det slik, her i Geiranger tenker eg litt på deg kvar einaste dag;P)